Reade Signs architectural signage team have many years’ experience delivering major signage projects for corporate and public sector clients. We work closely with architects and design professionals to turn their concepts into reality.

A new signage and wayfinding solution for Benenden Hospital Trust brings a fresh, consistent look that enhances the environment.

Form and function in harmony for hospital’s new wayfinding signage

A new signage and wayfinding solution for Benenden Hospital Trust brings a fresh, consistent look that enhances the environment.

The Brief

Reade Signs was invited to develop a new signage and wayfinding solution for Benenden Hospital Trust, a private health facility based in Kent, which was undergoing a major building extension programme.

The brief was to come up with a simple, clear solution for internal and external signage that was easy to maintain, but would also help enhance the environment for staff and patients. It was also important to keep disruption to a minimum during installation.

The first decision we had to make was whether to extend the existing style of signage to the new extension or develop something new. It was decided that this seemed like an ideal opportunity to update the existing signage throughout the hospital, which had remained unchanged for a considerable time.

The Solution

Our in-house design team collaborated closely with the estates department and infrastructure director at the hospital, making collective decisions to develop modern, bright designs that could be clearly understood and promote a positive, professional and friendly environment, while avoiding any hint of an ‘institutionalised’ look.

We opted for a range of materials, using aluminium signs and monoliths for the hospital grounds, but limiting the internal features to vinyl and digital wallpaper for directional signs and door identification throughout the original and new interiors.

The project progressed whilst building works were being completed, so we liaised closely with the hospital. Working in a ‘live’ environment, our installation team worked around staff, patients and construction workers, which required a calm and considerate approach over time to keep disruption to a minimum.

"The result is a fresh, consistent look that brings the old and new elements of the building together in a way that enhances the environment, while fulfilling an important wayfinding function."